Jump to content

Gyros házilag, egyszerűen

2015. 01. 04. 13:06

A gyros talán az egyetlen olyan étel, amit mindenki szeret. Elkészítése nem nehéz és igen laktató is tud lenni, ha az ember jól csinálja. Lássunk is most rá egy remek receptet.

Hozzávalóka pácolt húshoz:
1 kg csirkemell
5 ek. olívaolaj
3 gerezd fokhagyma összezúzva
2 – 3 ek. szárított oregánó
2 ek. majoránna
2 tk. kakukkfű
1 ek. édes nemes őrölt piros paprika
1 ek. só
1 tk. frissen őrölt bors
fél citrom leve

tálaláshoz:
2 – 3 dl sűrű joghurt fokhagymával, sóval, borssal
csípős sült paprika krém vagy csilis fokhagymás joghurt
lilahagyma
paradicsom
vékonyan felszeletelt kígyóuborka

Először bepácoltam a húst. A fűszereket összekevertem az olívaolajjal és a megmosott, vékonyan felcsíkozott húsra öntöttem. Alaposan összeforgattam és lefedve jó pár órára a hűtőbe tettem. A húst akár már az elkészítés előtti este is bepácolhatjuk.

Egy kis doboz joghurtot sóval, borssal, 1 nagy gerezd fokhagymával és 2 – 3 ek. olívaolajjal alaposan elkevertem, hűtőbe tettem. Néhány evőkanálnyit kivettem belőle és szárított csilit adtam hozzá. Ezt is félretettem tálalásig. Ha van kedvünk, készíthetünk csípős krémet sült paprikából, kevés olívaolajjal, sóval, borssal és chilivel.

A húst kicsit korán ki kell venni a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Majd egy vastag, öntöttvas sütőlapot a tűzre tettem, felforrósítottam és több részletben pirosra sütöttem a csirkemellcsíkokat.

A gyros összeállításakor a pita egyik végét levágtam, majd mindenki alaposan teletömhette: joghurt, vékony paradicsom -és uborkakarikák, kevés lilahagyma, a sült hús, a tetejére paradicsom, uborka, lilahagyma, kevés joghurt és a csípős szósz, végül a pita levágott teteje.

Forrás és fotó: happilydomestic.blogspot.hu / Írta: Molnár Adrienn