Jump to content

Könnyű ételek - töki pompos

2015. 03. 04. 19:35

Hívhatjuk akárminek, lehet kenyérlángos, töki pompos, langalló, mindenki tudja, hogy ez a "magyar pizza" a legfinomabb a világon. Szerencsére elkészíteni sem túl nehéz és nagyon tápláló. Vacsórára, reggelire és ebédre is egyaránt fogyasztható.

Hozzávalók:

  • 250 g liszt
  • 250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 2 közepes burgonya
  • 1 csomag instant élesztő
  • 2,5 dl meleg víz
  • 1 evőkanál só
  • 1 kiskanál olíva olaj
  • 1 kiskanál kristálycukor
  • 2 kispohár sovány tejföl
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 3- 4 közepes lilahagyma
  • 20 dkg császárszalonna
  • 20 dkg trappista sajt

A burgonyát megfőzzük, összetörjük.
A lisztekhez hozzákeverjük az instant élesztőt, a sót, olíva olajat, cukrot, majd a tört krumplit.
Annyi vizet adunk hozzá, amennyit felvesz. A vizet részben, vagy egészében is helyettesíthetjük a krumpli főzővízével.
A tésztát alaposan kidagasztjuk, 40-50 percig letakarva, meleg helyen kelesztjük.
A fokhagymát megtisztítjuk, majd apró szeletkékre vágjuk.
A megtisztított lilahagymákat kettévágjuk, majd felszeleteljük.
A császárszalonnát felkockázzuk. A sajtot megreszeljük.
A gázsütő tepsijét sütőpapírral beborítjuk.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd tepsi nagyságúra kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát a tepsibe fektetjük. Tejföllel megkenjük, fokhagyma szeletkékkel egyenletesen megszórjuk. Ráhelyezzük a szalonna kockákat és a lilahagyma szeletkéket.
Reszelt sajttal gazdagon megszórjuk. Kb. 15 perc alatt készre sütjük.