Jump to content

Könnyű finomságok - poharas lúdláb torta

2015. 01. 15. 13:00

Ki ne szeretné a csokoládé tortát és ki ne szeretne finomakat enni. De vigyázat ez a recept nagyon csokis.

a tésztához: 65 g 50 vagy 60%-os étcsokoládé, 65 g vaj, 50 g cukor (sötétbarna, lágy nádcukrot használtam), 1 tojás, 35 g liszt, 2 tk. rum (esetleg rumaroma)

a krémhez: 10 dkg étcsoki (50 – 60%-os), 1 ek. szobahőmérsékletű vaj, 2 közepes tojás, szétválasztva

a meggyszószhoz: házi meggylekvár (szezonban friss meggy kevés nádcukorral), 1 dl víz, fél citrom reszelt héja

a tetejére: kevés olvasztott étcsokoládé (50 vagy 60%-os)

Tészta: Ehhez előmelegítettem a sütőt 180 fokra. Egy kis lábasba 2 ujjnyi vizet melegítettem és éppen csak gyöngyöző vízgőz felett megolvasztottam a csokit. Közben a puha, szobahőmérsékletű vajat habosra kevertem a cukorral, hozzáadtam az egész tojást, a rumot, a lisztet és simára kevertem. Ezalatt megolvadt a csoki, sőt kicsit hűlt is, a masszához kevertem. Egy kicsi tűzálló tálba simítottam a csokis tésztát, és 25 perc alatt ropogósra sütöttem.
Krém: Egy alacsonyabb falú fazékba kb. 3 ujjnyi vizet tettem. Ráültettem egy keverőtálat, amibe beletördeltem az étcsokit. Arra figyeltem, hogy a keverőtál alja ne érjen bele a vízbe. A vajat is hozzáadtam. Takarék lángon, hogy a víz éppen csak gyöngyözzön, összeolvasztottam a csokit és a vajat. Közben kettéválasztottam a tojásokat. A fehérjét visszatettem a hűtőbe.
Amikor a vajas csoki teljesen felolvadt, lehúztam a tűzről és hagytam kézmelegre hűlni. Ekkor belekevertem a tojássárgáját. A fehérjét pár perc alatt kemény habbá vertem elektromos kézi habverővel, majd egy nagyobb kanállal két részletben a csokis masszához forgattam. Az első felével nem kell annyira óvatosan bánni, bátrabban lehet keverni, a második felét viszont nagy, alulról felfelé történő mozdulatokkal kevertem bele, addig, amíg sima, egynemű masszát kaptam.
Közben megsült a tészta is, amit hagytam kihűlni. Ezalatt csináltam a rapid meggyszószt, jó sűrűt. A meggyet a vízzel és a reszelt citromhéjjal feltettem főni. Szépen beforraltam, amíg felére sűrűsödött a leve. Lehúztam a tűzről és hagytam kicsit hűlni. Nem turmixoltam össze, azt szerettem volna, ha vannak benne kisebb meggydarabok.
Ezután vízgőz felett egy kisebb keverőtálban megolvasztottam az étcsokit a tetejéhez, majd lehúztam a tűzről.
Összeállítottam a poharakat: az aljukba morzsoltam a tésztát, majd rákanalaztam keveset a meggyszószból, erre halmoztam a csokikrémet, majd megint tészta és csokikrém, kevés morzsolt tészta, majd a meggyszósz, végül meglocsoltam az olvasztott étcsokival.
Meggyszósz helyett felezett meggyet is használhatunk, így még gyorsabban elkészülhetünk vele. A citromhéjat is elhagyhatjuk, de kár lenne, mert ad neki egy kis csavart. Érdemes lehűteni kicsit, fejvesztés terhe mellett.