Jump to content

Most mi van a proteinnel?

2021. 04. 22. 12:53

A testépítés népszerűségével párhuzamosan, sokmilliárdos üzletté vált a fehérjét tartalmazó protein italok piaca is.

Elöntenek bennünket a tévéreklámok, az óriásplakátok és a protein italok által szponzorált műsorok. Elvileg a regeneráló protein italt azért találták ki, hogy edzés után azonnal elindulhasson a helyreállítási folyamat, így a fehérjén túl szénhidrátot és elektrolitokat is tartalmaz – ezzel kipipálva a regenerálódás három lépését: regeneráció proteinnel, feltöltődés szénhidráttal valamint rehidratáció folyadékkal és elektrolitokkal. Ezeknek az italoknak a magas szénhidráttartalma az, ami ismét feltölti az edzések alatt kimerült glikogénraktárakat.

Ebbe a szépen kidolgozott és elterjesztett elvbe „rondít bele” az Egyesült Királyság Lincolni Egyeteme által készített új tanulmány, amelyet a Journal of Human Kinetics-ben tettek közzé. Szerintük a protein italok nem hatékonyabbak az izom újjáépítésében és a fizikai felépülésben, mint a magas szénhidráttartalmú italok, például a sportitalok. A tanulmány szerint sem a savófehérje sem pedig a tejalapú shake-ek az edzés után nem enyhítik a fájdalmat jobban mint a csupán szénhidrát tartalmú italok. Ez a megállapítás – ha igaznak tekintjük – azt jelenti, hogy a gyártók tulajdonképpen feleslegesen építik bele a proteint ezekbe az italokba, illetve csupán azért, hogy azokat jóval magasabb áron értékesíthessék, mint az egyszerű sportitalokat.

A fenti állítás bizonyításához a kutatók harminc olyan, 20 és 30 év közötti sportoló fiatalt választottak ki, akik már legalább egy éve végeztek erőnléti edzéseket. A 30 résztvevőt három csoportra osztották. Az előírt intenzív edzés után az egyik tízes csoport kizárólag tejsavó-hidrolizátum-italt, a másik tejes protein italt míg a harmadik csak ízesített, cukorban gazdag italt kapott. Az edzések után a résztvevőket felkérték, hogy értékeljék izomfájdalmukat nullától („nincs izomfájdalom”) 200-ig („maximális izomfájdalom”). A kutatók megkérték a résztvevőket, hogy az edzés után végezzenek el további olyan erőkifejtést igénylő gyakorlatokat, mint például medicinlabda dobás ülő helyzetből vagy a lehető legmagasabb felugrás guggoló helyzetből.

A vizsgálat kezdetén az összes résztvevő bevallott izomfájdalma 19 és 26 között volt, vagy ennél alacsonyabb. Ezután újra értékelték ezeket a méréseket 24 és 48 órával az intenzív edzés után. A résztvevők fájdalmát 90 felett értékelték, ami meglehetősen magas. Sőt, a fizikai vizsgálatok során a résztvevők az izomerő csökkenését észlelték.

De ami a legérdekesebb: a három csoport között nem volt különbség a fáradtság helyreállításában és a „fájdalom pontszámban.” A tanulmány szerzői ebből arra a következtetésre jutottak, hogy kizárólag az izom-helyreállítás érdekében nincs értelme protein turmixok vagy italok fogyasztásának.

“Míg a fehérjék és a szénhidrátok elengedhetetlenek az izomrostok hatékony helyreállításában kutatásaink azt sugallják, hogy a protein különböző formái közvetlenül az edzés után nem befolyásolják a helyreállítási reakciót és nem csökkentik az izomfájdalmat” – írta Thomas Gee, PhD, programvezető. Majd hozzátette: feltételezzük, hogy a jól kiegyensúlyozott napi táplálkozás ezeknél nagyobb mértékben befolyásolják az izomfájdalom megszűnését.

(Forrás: igenyesferfi.hu / fotó: pixabay.com)