Jump to content

A szorongás alaptípusai IV. – a hiszteroid személyiség

2014. 07. 28. 13:04

Csakúgy, mint ahogy a skizoid személyiséget kiegészíti az ellentétes pólusú depresszív szorongó, úgy ellenpontozza egymás a kényszeres és a hiszteroid ember személyisége is. A hiszteroid a jelen, az élvezetek és a szépség mérteket nem ismerő rajongója.

A hiszteroid szorongó bármikor képes elvonni saját figyelmét. Gondolataik szabadon szárnyalnak, fantáziájuk végtelenül élénk. Igazi hedonista egyéniségek, akik a jelenben élnek igazán szívesen.

Rossz szokásaik közé tartozik, hogy állandó gondot okoz minden rendszeresen ismételendő tevékenység, többek között a számlák befizetése. Nem szívesen süppednek unalomba, megtakarításaikat utazásra, wellness-re, bungee jumpingra költik és persze rengeteg kozmetikumra. A szépségipar legkomolyabb támogatói. Képtelen mennyiségű időt töltenek a fürdőszobában maguk csinosításával. Hiúságukat mi sem bizonytja jobban, hogy lehetőség szerint igyekeznek magukhoz képest kevésbé előnyös külsejű partnert választani.

A versengés élteti őket, a győzelem a legfőbb motivációjuk karrierjük során. Hajlamosak azonban munkahelyi piti cselszövésekbe és ármánykodásba bonyolódni. Ha pedig egy hiszteroid megharagszik, különösen egy nő, akkor a végtelenségig képes belelovalni magát az érzelmeibe.

A hiszteroid szorongót a legkönnyebb léprecsalni egy reklámmal, ha elhangzik az innovatív és az újdonság varázsszó. Mindig az első felszállók közt vannak a hype-train-en. Már óvodában is ők diktálják a divatot és kapják fel a később elterjedté váló újdonságokat. Mindenre harapnak, ami nagyszerű, csillogó, fiatalos. Kevésbé szeretnek méltósággal megöregedni, mint a többi típus, gyakran még ötven fölött is makacsul tagadják, hogy megjelent volna az első őszhajszál. Az életben egyik központi problémájuk, hogy nehezen jutnak a dolgaik végére. Hajlamosak egyszerre négy-öt könyvet olvasni, melyeket talán sose fejeznek be. Legfontosabb tanulnivalójuk életük során a kitartás és türelem, mely hiányzik heves, szélsőges egyéniségükből, aminek a típus a nevét is köszönheti.

Egy bárányka, két bárányka, malac, tehén, kiscsirkék, vén McDonaldnak farmja volt... hey Macarena!” – egy hiszteroid személy pergő asszociációi elalvás előtt.

Forrás: lélektanitipusok.net

Írta: Ambróz Nóra