Jump to content

Mit gondoltál eddig rosszul Afrikáról?

2014. 08. 14. 16:00

Sokan ma is úgy gondolják, hogy Afrikában nincsenek városok, törzsi falvak vannak csak, festett arcú lakosokkal, orvosi ellátás és vízvezeték nélkül. Ezek azonban drasztikus állítások és szerencsére mindössze részigazságai a nagy egésznek, mely a kontinens jelenlegi helyzete.

Tévedni emberi dolog. Még a volt amerikai elnöknek George W. Bush-nak is voltak gondjai Afrika mibenlétét illetően, ugyanis a több mint 50 államnak otthont adó földrészt „csodálatos országként” emlegette. Szerencsére a magyar földrajzoktatás ennél valamivel jobb, így ilyen szintű tévedéseket ritkán követünk el, azonban nekünk is vannak a médiából beszerzett hibás sztereotípiáink.

Vitás kérdés egyébként, hogy 54, 55 vagy 57 ország van-e jelenleg Afrikában. A gyarmatok önállósodásakor létrejött Afrikai Unió 54 tagállammal rendelkezik, noha nem tagja Marokkó, mely azonban beléphetett az ENSZ-be. Ezzel szemben a Szaharai Arab Demokratikus köztársaság nem tagja az ENSZ-nek, de az Uniónak igen, sőt Szomália egyikben sem vesz részt, nemzetközileg nem elismert, ám régóta önálló államként funkcionál.

Mivel a kontinensen rendszeresen fordulnak elő háborúk, járványok és éhínségek a média előszeretettel kapja fel gyakran a szenzációt teljesen pontatlan adatokat közölve. Ezen tévhírek eloszlatására jött létre az Africa Check avagy a www.africacheck.org, melynek független újságírói nagy gonddal vizsgálják felül a máshol tényként kezelt híreket. Az oldal világosan megmutatja mennyi téveszme él a kontinenssel kapcsolatban és tudósít arról is, ami a többi híradásból kimarad.

A tévedések közt legnagyobb mennyiséget a hibás számadatok adják. Pontatlan volt a médiában 3 és 5 millió közé saccolni a Kongói Demokratikus Köztársaság háborús áldozatainak számát valamint a HIV-fertőzöttek sem 20-30 millió közt vannak. Kiderült továbbá, hogy mítosz az a hír, mellyel a média előszeretettel borzasztja el Európá: korántsem jár az afrikaiak 80%-a sámánhoz orvos helyett. Dél-Afrikában például mindössze 0,1% dönt az állami ellátás helyett a törzsi gyógyító mellett, noha a tévhírt egy dél-afrikai szaklap és az őket átvevő BBC is tényként hangoztatta.

Még kellemetlenebb eset volt, amikor a Times egyik újságírónője nemzeti szinten súlyos alkoholproblémákról számolt be Dél-Afrika és Nigéria területén, arra alapozva, hogy WHO heti öt sör fogyasztását állapította meg náluk. A cikkből csak az utanánézés maradt el, melyből kiderült volna, hogy ez az adat messze alulmúlja a legtöbb európai országét, sőt számos afrikai országban a lakosság túlnyomó többsége egyáltalán nem fogyaszt alkoholt.

Ezek mellett olyan teljes tárgyi tévedések is hangzottak már el, miszerint a fehérbőrű dél-afrikaiak halandósági rátája igen magas, egy bizonyos dél-afrikai gyarmatban erőteljesen visszaszorult a munkanélküliség, sőt egy gyógynövény képes gyógyítani az AIDS-et.

Mivel a Africa Check legénysége szeretné lerombolni a hazáját, kultúráját sértő mítoszokat, ezért igyekeznek megbízhatóan a legpontosabb számadatokkal és tényekkel megerősíteni vagy cáfolni mindazt, amit a hírügynökségek világszerte közölnek. Hasonló mozgalmak, melyek a hírek felülvizsgálatát tűzték ki célul megtalálhatóak Európában és az USA-ban is.

Forrás: hír.ma

Fotó: africanshamanism-anth375.blogspot.com és ctvnews.ca

Írta: Ambróz Nóra