Jump to content

Marihuána és motiváció

2014. 09. 12. 16:00

Mit tesz a marihuána az agyaddal? Sokan úgy gondolják, hogy a könnyű drogként számontartott füstölgés ártalmatlan, sőt időnként egészséges, azonban ez nem feltétlenül igaz. Egy friss kutatás állása szerint a marihuána használata komoly összefüggésben van a lustasággal. Ennek függvényében szerinted rendben van az időnkénti törvényszegés?!

Ismeretes a klasszikus „füves arc” sztereotípiája. Ő az a fazon, aki csak lazul, de valószínűleg teljesen képtelen arra, hogy bárminek is neki álljon. Hihetetlenül lusta, tán még kissé ápolatlan is, noha valóban nagyon békés és mosolygós az idő nagy részében. Ennek a képnek van alapja: a marihuána tényleg lustábbá tesz, mutatta ki a Harvard egyetem kutatása.

A 40 egyetemista körében végzett felmérés során a csoport fele hetente egyszer-kétszer füvezett pár hónapon keresztül, míg a többiek nem. Az agyukban mért változások mérése során kierült, hogy a fűfogyasztók csoportja már ennyi idő alatt gyengébben volt képes szabályozni az érzelmeit, feltehetően kitettebbé váltak a mentális megbetegedésekre és messze kevésbé érezték magukat motiváltnak bármilyen cselekvésre, mint tiszta társaik.

A motivációs szint azonban kulcskérdés. Ennek köszönhetően vagy képes reggel kimászni az ágyból, márpedig az eredmények nem apró visszaesést mutattak.

Az anomáliák egyértelműen kapcsolatban voltak a drogfogyasztással és annak mértékével. Kiderült, hogy minél nagyobb adagot kapott az alany, annál komolyabb elváltozásokat mutatott a vizsgált agyterület tevékenysége.

A tesztcsoport füvező tagjai körülbelül az átlag fogyasztót voltak hivatottak szimulálni, ezzel szemben egy klinikai páciens hetente átlagosan hatszor él marihuánával.

Természetesen a tudósok is tudomásul vették, hogy egy teszt még nem jelent bizonyosságot, azonban ennek ellenére is óvatosságra intik a zöldcigi túlzottan lelkes fogyasztóit.

Aki havonta csak egyszer füstöl marihuánát az sincs teljes biztonságban, ugyanis nagyjából három hét szükséges ahhoz, hogy ezek az anyagok teljesen kiürüljenek, sőt még lehet, hogy ezt követően is hatnak. Összegezve, ami tény eddig a fűvel kapcsolatban: pozitív és negatív hatásai is vannak, emellett ne feledjük, hogy illegális.

Forrás: menshealth.com

Fotó: cannabisweedmarihuana.com és smokingwothstyle.com

Írta: Ambróz Nóra