Jump to content

Alig ismert sportok – a tamburello

2014. 09. 29. 18:00

Évente több tucat új sportág jön létre, de az átlagember a régieket sem nagyon ismeri, ezért most bemutatok egy olyan sportot, melyet már az 1800-as években, Olaszországban is játszottak, de te biztosan nem ismered. Még.

A tamburello egy labdajáték, melyet egy csörgődobhoz hasonló alakú és méretű ütővel játszanak. Innen is kapta a nevét. A tamburellóhoz használt labda lényegében olyan, mint egy teniszlabda, csak sokkal puhább. A játékot egy közel kézilabda pálya nagyságú pályán játsszák. Egyszerre két csapat mérkőzik meg egymás ellen. A szabályok nagyon hasonlóak a tenisz szabályihoz: a labdát mielőtt lepattanna, vagy miután egyszer földet ért a saját térfélen vissza kell juttatni az ütő segítségével a másiknak. A játszmák a teniszben használatos pontozással, négy adogatásból állnak. A pálya érdekessége, hogy nincs rajta háló, csak úgynevezett szervavonalak, melyek jelzik a pálya közepét.

A sportnak több fajtája is játszható:

- TamClassic: Ötfős csapatok játszanak, lényegesen nagyobb pályán: 80m x 20m, és a labda is keményebb anyagból készül

- TamIndoor: Ez a szokványos változat. Fedett pályán, mely 34m x 16m-es egy puhább labdát passzolgatnak.

- TamBeach: Ez a standos változat, ahol a normál strandröplabda mérető pályán játszanak, és akárcsak a röplabdánál itt is egy háló fölött kell átpasszolni.

- Tamburelli: A játék kicsinyített változata. Egy 9,45m x 4,1m-es pályán, szintén háló fölött játsszák.

A Magyar Tamburello Szövetség székhelye Budapesten található, de a sportágat több nagyvárosban is gond nélkül lehet űzni. Hazánk pedig több Európabajnokságon is részt vett már, többször remek eredménnyel.

Forrás és fotó: outdoorblog.it és castellalfero.net

Írta: Molnár Adrienn