Jump to content

Téli sportok - korcsolyázás

2014. 11. 15. 20:36

A korcsolya az egyik leghíresebb téli sportág a síelés mellett. Viszont síelni nem igazán lehet mindenhol, ezt viszont nagyon sok helyen űzhetjük, komolyabb árak és balesetek nélkül.

A korcsolya az egyetlen olyan téli sport, melyet nagyon hamar el lehet sajátítani és a legtöbb helyen lehet űzni.

Mint a legtöbb téli sportot, ezt is csak a tél közeledtével tudjuk űzni. Viszont szerencsére a korcsolya pályák már november elejétől elkezdik működésüket és ezáltal mi is elég hamar újra hódolhatunk szenvedélyünknek. Persze nem csak a mesterséges pályák jegén lehet siklani, hanem a befagyott tavak jegén is, csak erre egy kicsivel többet kell várni, hiszen ezeken a jég csak január közepére lesz elég vastag.

Felszerelésről is könnyen gondoskodhatunk, hiszen ha nincs is saját korcsolyánk. (Amit amúgy már pár ezer forintért be tudunk szerezni gyakorlatilag bármelyik szupermarketben és utána évekig tudjuk használni.) Akkor a pályák mellett lehetőségünk van bárelni is egy pár korcsolyát. Ezek ára helyenként változik, de mindenhol egy óra időintervallumra szól a bérlés. Ha tovább akarjuk magunknál tudni, akkor érdemes előre gondolkodni és előre kifizetni a több órát. Viszont azzal számoljunk, hogy már egy óra korcsolyázás is elég megterhelő a szervezetnek és elég hamar elfáradunk közben.
A korcsolyázásnak egyetlen alapszabálya van: nem szabad félni. Előfordul, hogy elesünk, de nem szabad feladni. Menni kell tovább, hiszen, mint mindenhol itt is gyakorlat teszi a mestert.

A korcsolya a remek kikapcsolódás mellett pedig edzésnek sem utolsó. A korcsolyázás fejleszti az egyensúlyt, rugalmasságot, gyorsaságot és a mozgékonyságot. A különböző típusú korcsolyázást űzőknek különbözőek az izomtónusaik is. Másik előnye, hogy már kezdőként is sok kalóriát égethet. Az új korcsolyázók sok energiát használnak arra is, hogy a jégpálya körül egy párszor körbemenjenek.

Ha pedig mi csak a kikapcsolódás kedvéért megyünk a pályára, akkor érdemes barátokat vinni magunkkal, hiszen csak úgy az igazi az élmény. Egy kis forraltbor mellett pedig hamar újra felmelegszük és visszatér a kedvünk is. Haveri összejövetel mellett randihelyszínnek sem utolsó. Ebben az esetben viszont érdemes megkérdezni a partnert, hogy tud-e korcsolyázni és ha esetleg nem, akkor még akár fel is ajánlhatod, hogy megtanítod.


Forrás és fotó: webbeteg.hu

Írta: Molnár Adrienn