Jump to content

Légy egyedi – így készül a személyreszabott tetkó

2014. 08. 13. 16:00

Sokan megelégszenek azzal, ha bemennek egy szalonba és kiválasztanak a katalógusból egy mintát vagy a neten keresnek valamit, ami tetszik. Ilyenkor ugyan kicsi az esélye, de nem kizárt, hogy egyszer az utcán vagy a strandon a tetkótesódra bukkansz, így talán jobb, ha igazán személyessé teszed az örökké viselt testdíszt.

Ahhoz, hogy igazi saját, személyreszabott tetoválásod legyen el kell gondolkodnod néhány dolgon. Mindenek előtt meg kell, hogy szülessen a fejedben egy pontos koncepció, melyet szeretnél a bőrödre varratni. Ne dönts a pillanat hevében, válassz olyan mintát, melyhez igazán erőteljesen kötődsz és tudod, hogy büszke leszel rá.

A második lépés a szalon és a tetováló művész kiválasztása. Sok alkotó nem vállal olyan egyedi tetoválást, mely távol áll a stílusától, ám nagyon szívesen átirányít egy olyan kollegájához, aki az adott terület mestere. Ilyenkor a legjobb megfogadni a tanácsot, hiszen az hozzáértőtől származik.

Naiv dolog azt hinni, hogy innentől már csak az van hátra, hogy pár szóban körbeírod a vágyott mintát, a tetkós pedig előkap egy papírt és már készülhet is a minta. Ehelyett egy viszonylag összetett folyamatról van szó. A tetováló művészek többsége nagyon szívesen vállal ilyen feladatot, hiszen azért választották ezt a szakmát, mert szeretnék, hogy kreativitásuk érvényre jusson. Ha van valami elképzelésed, akkor azt bátran megoszthatod velük.

Először is meg fognak hallgatni, sőt alaposan kikérdeznek, hogy pontos képet kapjanak vágyaidról. Fontos, hogy megbeszéljétek, hova is kerül majd a minta. Ha a kiválasztott művésznek észrevételei, ötletei vannak, akkor próbálj meg nyitott lenni. Az illető valószínűleg jártasabb abban a kérdésben, hogy mi, merre mutat jól és valószínűleg jobban rajzol, mint te. A hozzáértő tetkósok a test áramlásait, a pozitív- negatív kapcsolatokat figyelembe véve dolgozzák ki a tetoválásokat. Ezután megbeszéltek egy időpontot, amikorra elkészül a vázlat.

A művészek szempontjából általában ez az időszak a következőkkel telik: az ötlet körüljárása, referenciák keresése, néhány skicc, vagy a számítógépen összeállított tervezet elkészítése, majd nyomtatás, vagy rajzolás. Többségük már előnyben részesíti a digitális táblát a szabadkezi rajzzal szemben ez ugyanis nagyban felgyorsítja a munkát, hiszen sosem szükséges újrakezdeni az alkotást és könnyen javítható. Persze ez sem igényel kevesebb tudást és tehetséget, mint a hagyományos módszerek.

A folyamat a minta tervezése nagyságától, bonyolultságától függően 1-2 naptól kezdve akár 2-3 héten keresztül is eltarthat. Erre rádobhat még némi időt, ha változik a koncepció, mert jobb ötleted támadt vagy valamilyen okból nem illeszkedik a testedhez jól a minta. Többnyire egy szalonban többen is dolgoznak, így ha időt hagysz a művészeknek, akkor szinte biztos, hogy lesz idejük konzultálni és még jobbra fejleszteni az eredményt.

Természetesen a rajz készítőjének egyénisége is meg fog látszani a mintán, így olyan művészt válassz, akinek korábbi tetkói is tetszenek. Ugyanez vonatkozik a fedésként készülő vagy javított tetoválásokra is.

Forrás: tetovalasatlasz.net

Fotó: tongzz.net és aartisans.com

Írta: Ambróz Nóra