Jump to content

2016 Audi A9

2014. 08. 18. 16:00

Már több éve megy a találgatás, hogy az Audi A családnak miféle új tagja lesz. Jelenleg a német autómárka A1-től A8-ig készít modelleket, így nem meglepő módon az újdonságot A9-nek nevezték el, egész pontosam 2016 Audi A9-nek.

A híreszteléseknél csak olaj volt a tűzre, amikor az Audi tavaly levédette a A9 és az S9 neveket.

Az új modellről egyelőre tudható, hogy azonos platformon alapul majd, mint a jelenlegi Q7. Ez egy meglehetősen érdekes tényállás, ugyanis a Q7 egy nagyra nőtt SUV. Kíváncsian várjuk tehát, hogy a jelenlegi koncepcióhoz képest hogy néz majd ki az eredmény, melyet luxus sedán modellként harangoztak be. Egy ingolstadti forrás szerint a 2016 Audi A9 leginkább egy Allroad szedán lesz megemelt karosszériával és hasmagassággal. Sőt az is tudható, hogy ez lesz a legdrágább darab, amit a német cég valaha gyártott.

A külsőt tekintve Wolfgang Egger, vezető designer elárulta, hogy változás következik be a jövendő Audi gyártmányok kinézetében, így még inkább érdekfeszítő, hogy milyen is lesz az A9 végső változata. A jelenlegi koncept autókról már némi fogalmat kaphattunk, melyek először a német Auto Motor und Sport magazinban jelentek meg.

Arról egyelőre csak találgatások szólnak, hogy milyen motor kerül a szépséges luxusautóba. Az egyik lehetőség egy 3.0-liter TFSI motor, mely 300 hp-vel tud szolgálni, míg a másik felvetett opció egy V8 motor 500 hp-vel. Emellett azonban nem zárható ki, hogy hybrid változat is születik majd, mely hagyományos és elektronikus forrásokat is használ.

Az ígéret szerint, ami igazi műremek lesz az az autó belseje. Számítani lehet a luxus kategóriás minőségi anyagokra, mint a bőr, a matt alumínium, az Alcantara és a fa berakások. Természetesen mindez jócskán meglesz pakolva a kényelmet szolgáló technológiai fejlesztésekkel, melyek közül a legkiemelkedőbb a félautomata vezérlő rendszer, mely teljesen önállóan lesz képes vezetni és parkolni.

Ami a versenytársakat illeti, az Audi A9 elég sok mindennel fog találkozni. Kihívást elsősorban a Porsche Panamera és az Aston Martin Rapide jelenthetnek számára, így igazán izgalmas piaci harcnak nézhetünk elébe.

A megjelenés dátuma még nincs kőbe vésve, ám valamikor 2016 folyamán számíthatunk rá. Az ekkorra várható árat egyelőre viszonylag alacsonyra, 140 000 dollárra becsülik, mely figyelembe véve az autóról tudottakat nem is tűnik olyan soknak.

Forrás: auditips.com

Fotó: wonderfulengineering.com és technuto.com

Írta: Ambróz Nóra