Jump to content

Lakatlan szigetek II. – Yellow Island, a vadvirágok szigete

2014. 07. 18. 00:34

Ha a természet csodái különösen közel állnak a szívünkhöz és Washington államban járunk, érdemes elidőznünk Yellow Islanden, mely számtalan ritka növény- és rovarfaj elzárt menedéke. Ha az évnek megfelelő szakában érkezünk, akkor tanúi lehetünk, ahogy mintegy 150 eltérő vadvirág bontja szirmait egyszerre.

A San-Juan-szigetcsoport számos tagja teljesen lakatlan, környezetvédelmi terület, gondozásukért egy-egy nemzetipark felelős. A szigorúan őrzött vad- és növényvédelmi zónák többnyire nem látogathatóak a nagyközönség számára.

Ez alól képez kellemes kivételt Yellow Island, melyre egy kis komp viszi át időnként a kíváncsi turistákat. Itt sem maradnak azonban őrző szemek nélkül a látogatók. A szigetet kizárólag a gondnok vezetésével lehet megtekinteni, aki reggel tíz és délután négy óra közt teljesíti idegenvezetői és felvigyázói feladatait. A szigorú intézkedéseknek része, hogy ezen a szigeten sem éjszakázhatunk, tilos a sátorverés Yellow Island teljes 11 hektáros területén.

Amiért azonban érdemes néhány órát szentelni a szigetre az a helyi csodálatos flora és fauna. A kicsinyke szárazföldön 150 fajta tarka vadvirág együttes szirompompája biztosít feledhetetlen látványt. A rovarok és bogarak iránt érdeklődőknek is nagyszerű zarándokhely Yellow Island, mivel többszáz ritkaságszámba menő faj egyedeit figyelhetjük meg a szigeten. A legérdemesebb március és június között ellátogatni ide, ekkor öltözik ugyanis legszebb színeibe a parányi sziget.

Forrás: men.hu és wikipedia.org

Írta: Ambróz Nóra