Jump to content

Bőröndből motor – és fordítva

2014. 09. 30. 14:00

A Moveo egy teljesen új magyar találmány, mely forradalmasíthatja a városban történő közlekedést. Ha valaki csak boltba, munkába vagy ügyet intézni ugrana el a közelbe, azok számára ez lehet a tökéletes megoldás. Persze csak ha nincs kéznél egy bicikli.

A név az angol „move” szóból származik, illetve ennek eszperantó változatából a „move” szóból. A névben található „e” betű az elektromos meghajtásra hivatott utalni. A pillekönnyű és környezetbarát robogó nagy előnye, hogy ha a szükség úgy kívánja bármikor bőrönd méterűvé alakítható. Az így kapott mindössze 25 kg-os kis táska pedig könnyedén szállítható autóval, tömegközlekedésen, de a kerekei által akár húzhatjuk is magunk után.

A lítium-ion akkumulátorokkal ellátott kerekekkel pedig, a fejlesztők szerint képes akár 35 kilométert is megtenni egy töltéssel. Lemerülés után pedig gyakorlatilag bármelyik konnektorból feltölthető akár otthon, akár a munkahelyen. A feltöltés pedig nem tart sokáig, csupán 1,5-2 óra. Mivel pedig színtiszta elektromos árammal működik, így egyáltalán nem szennyezi a környezetet.

Sebessége ugyan nem nagy, hiszen csak 40-45km/h-ás sebességgel képes haladni, mégis megfelelő a városi közlekedésre, ahol a dugók és a szűk kis utcák úgysem teszik lehetővé a nagyon gyors haladást.

Ez a kis szerkezet számos díjat és nemzetközi elismerést söpört már be a világon. Többek között a Megújuló Energia Díját is Innovatív Technológia kategóriában. Jelenleg a csoport a gyártás finanszírozásán dolgozik, hogy találmányuk megvehető legyen a világpiacon.

Forrás és fotó: technologicvehicles.com és ddecoracion.com

Írta: Molnár Adrienn