Jump to content

Budapest szerencsehozó szobrai II.

2015. 01. 08. 20:18

Ha az ember Budapesten jár vagy lakik, akkor mindenképp érdemes néha ellátogatni a környék szerencsehozó szobraihoz és megdörgölni különböző végtagjaikat, hogy jobban teljenek a napjaink. De ha esetleg nem tudnád, melyek ezek a szobrok, vagy végtagok, akkor segítünk egy kicsit.

Anonymus tolla:
Anonymus szobra sokak kedvence az egyszerre félelmetes és titokzatos “arc nélküli” kinézete miatt. Ő volt az a névtelen krónikaíró, aki a XII. században az első történelmi könyvet írta az ősmagyarokról, bár történetei leginkább legendákon alapulnak. A Vajdahunyad Vára mellett látható szobrához azonban szintén kötődik egy legenda. Állítólag, ha megérintitek a szobor tollát, az szerencsét hoz. Egy másik hiedelem szerint pedig a toll megérintése ihletet ad az íróknak, ezért ha esetleg írói válságban szenvedtek, mindenképp látogassátok meg Anonymust a Városligetben!

Mátyás kútja:
Ahogy Abigél korsójába a papírfecniket, úgy dobálják Mátyás kútjába az érméket a visszavágyó turisták. A Várnegyedben található impozáns kút ugyanis a mi saját “Trevi-kutunk”: a legenda szerint - olasz társához hasonlóan - ha pénzt dobtok a kútba, akkor életetek során egyszer még biztosan visszatértek ide. A szoborcsoporttal kapcsolatos másik érdekesség, hogy a középső vadászkutya 1945-ben elpusztult, a másolat viszont lényegesen rosszabb minőségben készült, ezért ez a kutya feltűnően különbözik két társától. Sőt a háború után a kutyák pórázát sem állították helyre.

Forrás és fotó: kozterkep.hu

Írta: Molnár Adrienn