Jump to content

A legfinomabb magyar desszertek

2015. 02. 19. 17:23

Időnként mindig divatja van valamilyen konyhának. Először megjelent az országban a pizza és a spagetti, majd hirtelen minden sarkon termett egy görög vagy török gyrosozó. Átvettük a hamburgert, megszerettük a kínai ízeket, megtanultunk pálcikával enni és... meguntuk a pörköltet meg a dobostortát. Míg mi magyarok szürkének és egészségtelennek látjuk a hagyományos ízvilágot, addig külföldön végre a mi konyhánk is rajongókat szerez.

Valahányszor egy külföldi ellátogat Magyarországra, szinte automatikusan úgy érezzük, hogy szegény jó embert gulyásba kell füröszteni. Egyesek kimondottan kedvelik ezt a szép szokást, míg mások kipróbálják a pörköltet, halászlevet, csirkepaprikást, kapros túróscsuszát és a többi magyar főételt.

Az újházi tyúkhúslevessel felvezetett csülkökkel, kolbászokkal és más gazdag húsokkal púpozott lakoma azonban általában méltatlan véget ér egy kis adag palacsintával vagy somlóival jobb esetben, míg rosszabb helyzetben, a turista már csak bort kap. Félreértés ne essék, nagyon is vannak olyan boraink, melyekre büszkék lehetünk, azonban ne feledkezzünk meg a kiváló magyar desszertekről sem. Ha nem hiszed, hogy a számodra már unalmassá vált Dobos-torta és a Eszterházy-szelet valakit is izgalomba hozhat, akkor olvass bele, hogy mit írnak a külföldi vendégek az utánuk jövő turistáknak a magyar cukrászremekekről.

1. Dobos torta: „Csokoládé rétegek, vajkrém és a tetején valami ropogós. Talán karamell. Az egyik legelegánsabb torta, amit valaha láttam és nagyon finom is.”

2. Zserbó: „Sosem gondoltam volna, hogy a baracklekvár és a dió ennyire összeillik. Pont elég tészta, töltelék és csokoládé van benne ahhoz, hogy remek legyen.”

3. Kürtős kalács: „Ilyet még sose láttam. Tésztát sütnek valami sodrófán a tűz fölött. Nagyon finom és puha, érződik, hogy nem sütőben készült. A legjobb a cukorba vagy fahéjba forgatott!”

4. Gundel palacsinta: „Semmi köze a mi palacsintánkhoz! Vékony és finom. Dióval, mazsolával és rummal töltik, aztán csokival öntik nyakon. Ez a kombináció vetekszik az áfonya-juharsziruppal.”

5. Rigó Jancsi: „Rengeteg szivacsos, habos csoki!!”

6. Somlói galuska: „Először azt hittem minden édességmaradékot a tányéromra szórtak (aztán megtudtam, hogy eredetét tekintve nem is tévedtem nagyot). Három-négy féle piskóta, csokiszósz, tejszínhab, mazsola, diófélék, rum... és mégis finom együtt!”

7. Rákóczi-túrós: „Sok hab és sárgabarack. Kíváncsi lennék, hogyan készül, mert nagyon finom!”

8. Eszterházy-torta: „A diót vagy mandulát, a vajas krémet, a vaníliát és a konyakot felismertem benne. Borzasztóan finom és a csokimáz is gyönyörű volt rajta.”

Forrás és fotó: wildyeastblog.com / Írta: Molnár Adrienn